V poslední době jsem k snídani pilně připravovala smoothie. Pak už to začala být trochu nuda, tak mě napadlo zkusit to takhle. Sladké mi to bylo málo, takže kvůli javorovému sirupu to není stoprocentně raw, ale jinak je to výživná bomba, zdravá atd.
Ideální recept pro milovníky hub (pro mě)! Tentokrát jsme totiž zase RAW, žampiony bez tepelné úpravy mají "houbovatější" chuť než osmažené nebo pečené. Někdo je znalec a ví už dlouho, že tyto houby se dají jíst i zasyrova, prostě jen tak (děti), někdo je ještě větší gurmán(ka) a houby si nakládá do marinády a pak si k tomu upeče batáty. U mě opět padl jeden mýtus, totiž že houby je potřeba tepelně upravovat. U žampionů to neplatí. Ověřeno mnou i mnoha odvážnými vitariány.
Ani tady samozřejmě nemohlo chybět vánoční cukroví. Tak jsem si řekla, že budu tradiční rodinný reportoár inovovat a zkusím to letos bez bílého cukru a mléčných výrobků. Moje alternativní perníčky a ořechové rolky jsou sice fajn, ale přece jenom až napotřetí jsem opravdu spokojená.
Pesto z mrkvové natě, která se vždycky vyhazuje a v těch lepších případech skončí na kompostu. Odkud se vzalo? Pochází z kuchařky, která je zaměřená na recepty ze zeleninového a ovocného "odpadu". Root to Stalk Cooking od Tary Duggan. Recepty se slupkami od brambor a jablek nebo z natí ukazují cestu jinam od obrovského množství jídla, které se u nás vyhodí. Komunální odpad tvoří ze 42 % právě biologicky rozložitelný odpad, ale přitom kontejnery na tento druh odpadu jsem na ulici ještě neviděla.
Fazolové lusky teď přišly vhod na jedno z mých nejoblíbenějších veganských jídel. Podle kuchařky Vegmňamky nejen pro vegan(k)y. Součástí jídla je arašídové máslo, jedna z pochoutek, kterou jsem donedávna znala jen z amerických filmů. A překvapuje mě, kolik lidí má na arašídy alergickou reakci, takže alergiky tentokrát nepotěším.
V Countrylife dávají jako bonus zdarma papírky se skvělými recepty. Kdo má kamennou prodejnu daleko, může se podívat i na jejich web, kde jsou recepty zveřejněné. Já už jsem si jich pár nasyslila a tohle rizoto je zatím nejlepší z nich. Zcela zásadní ingrediencí je tu kardamom, který dává jídlu nasládlou chuť.